MATERIALS LLIGATS AL MEDI AMBIENT

La història d’aquests materials i l’ésser humà es remunta als origens de les primeres poblacions que visqueren en els espais on aquestes espècies viuen. Amb elles realitzaren instruments, estris, indumentàries i mobiliari. Tot seguit podreu conèixer algunes de les característiques d’aquestes plantes i els seus usos.
Vímet

El vímet (del llatí vimen) és la branca prima, llarga i flexible de la vimetera i d’altres espècies de salze, principalment (el salix viminalis) i que va passar a designar qualsevol matèria prima d’origen vegetal de les mateixes característiques. Aquesta fibra trenada, té diversos usos, principalment en la manufactura de cistells i mobles.
Els materials utilitzats poden ser de qualsevol part de la planta, des del tronc, més gruixut, a les branques senceres o tallades a tires per usar-lo en forma de teixit.
Creix de forma natural al llarg dels rius, sèquies, aiguamolls, i es troba tan en climes templats com freds.
El seu cultiu i ús, ha estat objecte d’interès durant segles, i ja existeixen referències documentals del vímet en el Antic Egipte.

Rotang
També dit, canya massissa, rattan,  jonc d’Índies, canya de Bengala o canya de l’Índia.
El rotang és una planta nativa de les zones del tròpic.
És una fusta lleugera i molt fàcil de treballar que s’ha utilitzat des de temps molt antics.
Tot i que les tiges mai no són massa gruixudes, es poden doblegar escalfant-les sota pressió, podent fer formes molt creatives.
És un material que té la proprietat de ser molt fort, elàstic i de resistir força bé l’intempèrie.
S’usa sovint per fer mobles, també se´n fan cistells, braçalets, etc.
El seu valor econòmic pot donar una alternativa als llenyetaires a no tombar més arbres i cultivar rotang, ja que és molt més fàcil de collir, requereix eines més simples, és més fàcil de transportar i té un creixement ràpid.
Margalló

També dit Garballó a Mallorca, Pauma i ( Llata de les seves fulles) a les terres de l’Ebre.
Les fulles tallades tendres , s’ assequen al sol però només fins a un punt on no perden la seva elasticitat.
S’ usen des de molt antigament per a la confecció d’escombres, cordes, estores, cabassos i altres estris domèstics. El seu tacte és suau i molt agradable.
A mitjans del s XIX a València se’n va arribar a fer un ús tan extens que es va haver de prohibir la seva tala ja que l’espècie estava en perill d’ extinció.
Avui en dia podem trobar artesans del margalló a les terres de l’ Ebre , a Ses Illes, a Canàries, a Andalusia, a Almeria.

Espart
Grup de plantes de la família de les gramínees de fulles linears molt tenaces.
Creix de forma natural en llocs de clima estèpic al sudest de la Península Ibèrica i al nord d’Àfrica.
Fins a mitjans del segle xx era objecte d’ un intens conreu i explotació, i part important de l’ economia de molts pobles d’ Espanya, però amb l’ encariment de la mà d’ obra (ja que s’ha d’ arrencar a mà), ha entrat en desús.
De l’ espart se’n fan cordes, estores ( de trull d’olives, per exemple) cabassos molt resistents, espardenyes, un paper de gran qualitat. també s’usa en la construcció per a armar el guix.
Sisal
És de la família dels Àgaves.
El seu orígen es troba a Amèrica Central, concretament al Yucatán, Mèxic on va tenir el seu màxim esplendor i on es transportava des del port de Sisal ( d’aquí ve el seu nom ) cap a Europa.
El seu cultiu es va extendre per a fins comercials a altres zones tropicals i semi àrides d’Àsia i Àfrica, actualment Brasil és el seu principal productor i exportador.
La planta és conreada per la seva fibra que es processa i es raspa, per a la fabricació de cordes i també es teixeix per fer teles, estores.
Balca
També anomendada Boga, Bova és una planta de la família de les tifàcies ( typhacea es ).

Són plantes acuàtiques emergents que arriben als 2 metres d’alçada. Són robustes i perennes, i es troben en pantans i aiguamolls de bona part del món formant denses colònies a voltes impenetrables.

Les fulles de Typha s´usen com a material de teixit per a cadires, cistells, i altres estris.

Durant el segle XX a molts llocs d’ Espanya es va desarrollar una indústia al voltant de l’embalcat de cadires. Però amb el progressiu ús de materials plàstics i d’importació va anar caient en desús.
Avui en dia és un treball que pot fer artesanalment, o a màquina.
A Bolivia i Perú s’empra també la balca per fer-ne barques.
Les fulles i els rizomes de la planta són comestibles amb un alt grau de midó, i de tota la planta se’n pot fer paper.
Actualment la seva resistència a medis anòxics llocs on hi falta l’oxígen o amb alts graus de contaminació, ha ampliat el seu ús en el camp de la fitorremediació, en particular sistemes de depuració d’aigües residuals.

Bruc
El bruc boal, bruc mascle, bruc de soques, bruc de bou o bruc de pipes (Erica arborea) és un arbust de la terra baixa que floreix a la primavera i ho fa omplint tota la mata de flors blanques.
És un arbust molt ramificat amb les tiges erectes, pot arribar a les nostres terres fins a 3 m d’alçada. A les Canàries o Madeira pot arribar a fer-se un arbre.
Es troba a la terra baixa sobre terreny silici a les brolles d’estepa i brucs.
La fusta de la seva arrel, en forma de bulb, és molt utilitzada en la fabricació de pipes (de fumar).
Les branques són molt resistents i s’usen per fer tanques naturals.

Artesans

Els artesans amb els quals treballem són famílies que han anat traspassant els seus coneixements de generació en generació. Per tant, es tracta d’empreses familiars que procuren sobreviure a les modes dels materials sintètics rescatant el valor dels materials naturals, dels quals destaca la seva calidesa i resistència reconeguda des de segles. I alhora dignificant un treball i un art que és patrimoni històric i cultural. A través de la compra dels seus productes, es dóna suport al saber fer d’alguna d’aquestes famílies:

MOBILIARI I CISTELLERIA DE CASTELLA-LLEÓ:

El forma, una empresa espanyola y familiar constituida al 1986, tot i que els fundadors conserven una tradició al sector que es remonta a vàries generacions.
La seva activitat es centra en la fabricació i comercialització d’articles de cistelleria i mobiliari de vímet.
El procés productiu comprèn desde el cultiu i preparació del vímet fins a l’acabat, amb gran varietat de tints, vernissos i laques per adaptar el producte a tots els ambients.
El procés de fabricació, admet multitud de variants, com quasi tots els treballs artesans
Els artictes més petits, s’obtenen mitjançant l’entrellaçat del vim en diverses modalitats (trena, cordó, telada, calat)
En el cas del mobiliari, es fabrica una estructura de fusta (pot ser castanyes, avellaner, pollancre) sobre la que s’hi fixen i entrellacen les diverses tallas de vim, així s’obtenen autèntics treballs artesanals.

CADIRES DE VALÈNCIA:

El Forma una empresa familiar constituïda a l’any 1914, així doncs, ja es pot dir que cel.lebren el centenari, fabricant durant 4 generacions cadires, butaques, trones, amb materials de l’entorn de la seva zona, pii, pollancre cultivat especialment per aquest ús, i balca també del pais.
La marca d’aquesta empresa es nota en els seus productes que tenen una calidesa especial, i encara treballen embalcant a mà, cosa que li dóna un toc especial i molt artesà.
La familia que treballa aquests productes, està molt arraigada a les costums, i a una vida on es cuida el detall per les coses ben fetes, per tant fetes amb el temps que li fa falta, la única manera de poguer crear peces úniques, que són petites obres d’art.

CADIRES DE NAVARRA:

Empresa de Navarra que manufactura la fusta des de 1949, s’ha anat adaptant als canvis i exigències del mercat, i per tant ofereixen un servei rigorós adaptat a una gran qualitat dels seus productes, que han estat guardonats amb el certificat Bureau Veritas.
Aquesta empresa protegeix la fusta col·laborant amb la repoblació forestal, i col·labora també amb Elarkide, integrant a la seva plantilla gent discapacitada.
CURIOSITATS:

Els artesans del país tenen un museu a Catalunya.

A mig camí entre Lleida i tarragona a prop del Montblanc trobareu a l’ Espluga de Francolí

El Museu de la Vida Rural (MVR) comprèn totes les característiques de la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya, fent especial esment a la pagesia com a element primordialment destacat del món rural. Conté un variat fons de peces en exposició permanent relacionades amb la vida tradicional, la cultura, la pagesia, les arts i oficis artesanals.

Les col·leccions del MVR es troben dividides en diverses seccions instal·lades museogràficament per recórrer a través del temps i fins a l’actualitat el coneixement del món rural català.

MUSEU DE LA CADIRETA A FIGUERES

Únic al món, es pot visitar gratuïtament al primer pis de l’Hotel President .

És la culminació d’una afició i del somni de Joan Duren i Simón,  propietari de l’hotel , alhora,  autor de l’ornamentació de les cadiretes i impulsor d’un museu que mostra diversos aspectes de l’Alt Empordà:

Monuments, fets històrics, oficis perduts, tradicions i els principals elements de l’ecosistema empordanès, com la Albera, la Tramuntana i els Aiguamolls de l’ Empordà . Hi ha altres vitrines dedicades a personatges vinculats amb l’Alt Empordà.

ADREÇA:   C/ Salvador Dalí nº 82  Figueres 

telf: 972 50 17 00